Search
Close this search box.

20’lik Diş Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

  • Tedavi
  • 20’lik Diş Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?
20'lik diş

İçerik Kılavuzu

20’lik diş halk arasında 20 yaş dişleri olarak da bilinir. Diş gelişiminde en son çıkan dişlerdir. Çenenin arka kısmında gömülü olan bu dişler yetişkinlikle beraber çıkmaya başlarlar. Bu dişler genelde ağrılı bir süreçle çıkarlar. Çene yapısı 20’lik dişlere müsait olmayanlar ağız ve diş sağlığı için bir hekime gözüküp gerekli tedaviyi almalılar. 

Yetişkinlikte kendini belli eden bu dişler en çok dar çene yapısına sahip olanlarda rahatsızlık veriyor. Çene yapısı bu dişlere uygun olmayan hastalarda şiddetli ağrılar, çene sağlığının azalması ve diğer dişlerde bozulmalar da görülüyor. Çene yapısı geniş olan ve bu dişlere uygun olanlar herhangi bir tedavi uygulamak zorunda kalmıyorlar. 

Tedavi edilmeyen 20’lik dişler şiddetli ağrılara ve apse oluşumuna neden oluyor. Kendine yer bulamayan gömülü diş diğer dişleri sıkıştırarak görünümü bozabiliyor. Özellikle ön dişler sıkışma etkisiyle olduğu konumdan geriye ya da ileriye yer değiştirebiliyor.

20’lik Diş Nedir? 

Bebekler yaşamın 6. ayından itibaren diş çıkarmaya başlar. Bu dişler süt dişleridir. Süt dişleri ortalama 6. yaşta dökülmeye başlar ve yerine daimi dişler gelir. Daimi dişler dökülmez ve yerine yenisi gelmez. 

Daimi dişler 4 ön kesici diş, 4 köpek dişi, 12 küçük azı diş ve 8 büyük azı dişlerdir. Buna ek damakta gömülü olan 4 büyük azı diş daha vardır. Bu dişler 20 yaş dişleridir. 16 üstte ve 16 altta toplam 32 diş vardır. 

20’lik dişler 17-25 yaş arasında çıkmaya başlar. Ağızda en son çıkan bu dişler çıkarken damakta yarık açarlar ve kendilerine yer bulmaya çalışırlar. Açtıkları oyuklar yeterli olarak temizlenmezse ağız kokusu, diş apsesi, diş eti kanamaları ve ağrı gözlemlenebilir. Bu yüzden cerrahi müdahale ile 20’likler alınmalıdır. 

20’lik Diş Belirtileri

Yetişkinlik dişleri çıkmadan önce bazı belirtiler gösteriyor. Bazı belirtiler hastadan hastaya değişiklik gösterse de bazı belirtiler her hastada gözlemleniyor. Özellikle çene ve baş ağrısı, diş ve diş etlerinde hassasiyet çoğu hastanın ortak problemi oluyor. 

Ağrıların yanı sıra gömülü diş, ağzı açma ve kapama eylemlerini zorlaştırarak çiğneme esnasında da ağrıya neden oluyor. Ağızda kötü koku da bu dişlerin çıkmasının belirtilerinden biri. Yemek artıkları dişin açtığı oyukta birikiyor ve biriken artıklar bakterilerin çoğalmasına sebep olarak ağız kokusuna neden oluyor. 

20’lik dişler ağız içinde yer bulmaya çalıştıkça diğer dişleri de sıkıştırarak diş estetiğini bozabilir. Bu durumda diğer dişlerde de ağrı gözlemlenir ve hastanın bir hekime görünmesi gerekir.

20’lik Diş Tedavisi

Bu dişlerin tedavisinde hekimler öncelikle hastayı muayene eder. Hastanın diş sağlığını ve estetiğini kontrol edip hastanın şikayetlerine göre doğru tedaviyi uygularlar. Apseli ve iltihaplı dişin çekilmesi riskli olabilir. Bu nedenle hekimler öncelikle iltihabı kurutur. 

Yetişkinlik dişlerini daha iyi gözlemleyebilmek için hastanın ağız röntgeni çekilir. Gerekli görüldüğü anlarda hastanın diş çekimi için randevu verilir. Randevu gününde gelen hastanın diş köküne öncelikle uyuşturucu iğne vurulur. 

Hekimler uyuşmuş kökünü gerekli aletlerle yararak gömülü dişi çeker. Son adım olarak diş köküne dikiş atılır. Bu işlem hastadan hastaya değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Tedaviden yaklaşık 10 gün sonra dikiş ipleri alınır. 

20’lik Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

20’lik diş tedavisinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken pek çok şey bulunuyor. Tedavinin ilk günü hastalar kanamadan şikayetçi olabilir fakat ilk birkaç gün kanama normaldir. Ağızdaki yaranın kapanması için vücut o bölgeye kan pompalar ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Hekimler kanamaya karşı hastaya yedek tampon tedarik eder. İlk yarım saat tampon uygulanması önerilir. İlk birkaç saat içecek ve yiyecek tüketilmemelidir. Diş hâlâ uyuşuk olduğu için çiğneme sırasında dikişler açılabilir. 

Diş çekimi sonrasında hasta yoğun ağrı hissedebilir. Hasta bu ağrıları azaltmak için doktorlar tarafından verilen ağrı kesicileri düzenli olarak kullanmalıdır. Diş hassasiyetinden dolayı ilk bir hafta fazla sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi önerilir. 

Operasyon sonrası yüzde şişlik görülür. Bu vücudun verdiği normal bir tepkidir. Şişlik yaklaşık 7-10 gün arasında iner. 

2-3 hafta içerisinde ağrılar kesilir ve diş eti tamamen iyileşir. Ağrının ve kanamanın kesilmemesi durumunda doktora danışılmalıdır. 

İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hastanesi diş hekimleri 20’lik diş tedavisi uygulanan hastalarını süreç hakkında detaylı bilgilendiriyor.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

ortodontik tedavi

What to Consider in the Process of Orthodontic Treatment

Orthodontics and surgical intervention may be required in cases that develop due to dysfunctions and…

Dis Teli Tedavisi 1

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi bir başka adı ile ortodonti tedavisi, çene ve ağız yapısındaki anomalileri düzeltmek…

agiz ve dis sagligi 20210602114613

Mevsimsel Değişikliklerin Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Mevsimlerin değişmesi, doğanın bize sunduğu en güzel ve aynı zamanda en zorlayıcı dönemlerden biridir. Ağaçların…