İyi bir ağız hijyeni olan bireylerde çürük teşhis ettiğimizde sordukları ilk soru “Hocam, ben ağız sağlığına çok önem veririm. Her gün dişlerimi fırçalar, ağız gargarası kullanırım. Nasıl çürük oluşabiliyor?” şeklindedir. Diş sağlığınıza önem vermeseydiniz daha kötü olurdu diyoruz.
Diş çürüğü, beslenme tarzından tükürüğünün kalitesine kadar pek çok sebepten dolayı oluşabiliyor. Bu konuyla alakalı olarak pek çok yayın bulunuyor.. Bu yayınlara baktığımızda D vitamininin diş çürüklerinin önlenmesinde çok önemli bir rolü olduğunu görüyoruz.
D vitamininin adını Covid-19 salgınıyla beraber daha çok duymaya başladık. D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Güneş seviyesinin yüksek olmasına rağmen ülkemizde eksikliği sıkça görülmektedir.
D vitamini eksikliği yaşayan hamile bireylerin çocuklarında mine dokusundaki yapım yapım yetersizliklerinden dolayı çürüğe yatkınlığı artmakta. D vitamini eksikliği yaşayan anneler hemen paniklememelilerdir. 13 yaşında kadar D vitamini seviyesinin yeterli seviyede olması çürük riskini %47 oranında azaltmaktadır.
On üç yaştan sonrasında D-vitamini eksikliği diş eti ve implant çevresi hastalıklarının görülme oranı artıyor. Bu sebeple D vitamini seviyemizi ölçtürmeliyiz ve eksiklik olduğu durumda doktor kontrolünde D vitamini takviyeleri kullanmalıyız.
Doç. Dr. Fâtıma Betül Baştürk