Search
Close this search box.

Diş Dolgusu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

İçerik Kılavuzu

Diş dolgusu hemen hemen herkesin duyduğu bir tedavidir. Dişlerinde çürük olanlar ve diş ağrısı yaşayanlar diş dolgusunu araştırıyorlar. Dolgunun ne olduğunu, ağrılı bir süreç olup olmadığını merak eden hastalar tedavi öncesinde gerginlik yaşayabiliyor. Ortalama 30 dakika süren işlem aslında korkulması gereken bir işlem değildir. 

Diş Dolgusu Nedir?

Dolgu çürüyen ya da kırılan dişe uygulanan tedavidir. Diş çürümesinde çürüyen kısım temizlenir ve dişte kalan boşluk dolguyla doldurulur. Diş hekimleri bu işlemde özel jeller kullanır. Dişe eski fonksiyonunu geri kazandırmak amacıyla yapılır.Dolgular kimi zaman düşebilir. Dişten düşen dolgunun ardından yeni bir dolgu eklenebilir. 

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Hekimler dolgu işlemi öncesinde çürüğe yerleşmiş kalıntıları temizler. Daha sonra çürük kısım dişten ayrılır. Dolgunun uzun süre kullanışlı olması için hekimler dolgunun yerleşeceği tabanda düzeltmeler yapar. Hastaya uygun dolgu hazırlanır ve dolgu uygulanır. 

Diş Dolgusu Neden Önemlidir?

Kırık veya çürümüş dişlere mutlaka dolgu tedavisi uygulanmalıdır. Doldu sayesinde hasta diş estetiğini ve diş fonksiyonunu geri kazanır. Dolgu uygulanmadığı takdirde çürük ilerleyip çatlak ve kırık bölgelerde bakteri üremesi oluşabilir. Dişte üreyen bakteriler diş iltihabına yol açar. 

Bu bakteriler ağız yoluyla iç organlara yayılarak enfeksiyona neden olur. Tedavi edilmeyen dişlerde kayıp yaşanabilir, dolguya göre uzun süren kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. 

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusunun birden fazla çeşidi bulunuyor. Muayenenin ardından hastaya en doğru dolgu seçilir.

  • Kompozit Dolgu: En çok kullanılan dolgu türüdür. Tercih edilmesinin en büyük sebebi uygulaması en kolay dolgudur. Lamine diş veya beyaz diş olarak da anılır. 
  • Porselen Dolgu: Maliyeti yüksek olsa da porselen dolgular dişte fark edilmeyecek kadar renkte uyum sağlar. Yoğun çürüklerde ve fazla madde kaybında bu dolgunun kullanılması daha doğrudur. Aynı zamanda porselen diş dolguları en sağlıklı dolgu çeşididir. 
  • Altın Dolgu: Altı dolgu kişiye özel hazırlanır. Laboratuvar ortamında hazırlanan altın dolgunun maliyeti yüksektir. 
  • Amalgam Dolgu: Amalgam dolgular civa, kalay ve bakır gibi maddelerin karıştırılmasıyla elde edilir. Metalik renginden dolayı tercih edilmez. 

Dolgu Acı Verir Mi?

Klinik ortamlarda uygulanan diş dolgusu hastalarda herhangi bir acı veya sızıya neden olmaz. Uygulamadan sonra hasta günlük hayatına rahatça devam edebilir.

Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrasında hekim önerileri büyük önem kazanıyor. Tedavi sonrasında uyuşukluk hissedilebilir. Bu çok normaldir. Dişteki uyuşukluk geçmediği sürece herhangi bir besin tüketilmemelidir. Diş hassasiyetinden dolayı ilk bir hafta boyunca sıcak ve soğuk şeyler tüketmemeye özen gösterilmelidir. 

Aynı zamanda dolgu iyileşene kadar asitli yiyecek ve içeceklerden de uzak durulmalı, yiyecekler dolgu olmayan taraftan çiğnenmelidir. Çürük dişler tedavi edilmediğinde ağız kokusu ve diş ağrısıyla sonuçlanabildiği gibi mide, böbrek gibi vücut sisteminde önemli olan organları da etkileyebiliyor. Diş çürümelerini tespit etmek için sık sık muayene olunmalıdır. Dolgu tedavisi hakkında merak edilenleri yazımızda aktardık.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Buz Tedavisi Hangi Dis Problemlerinde Kullanilir

Buz Tedavisi Hangi Diş Problemlerinde Kullanılır?

Buz tedavisi, diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, buz ya da…

periodontoloji nedir

Periodontoloji Nedir? Periodontal Tedavi Nedir?

Bugün yazımızda ‘’Periodontoloji nedir, periodontal tedavi nedir, periodontolojinin ilgi alanları ve hastalık teşhisi nasıl yapılır?’’…

Protetik Dis Tedavisi Nedir

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik diş tedavisi, dişlerin sağlığını ve görünümünü düzeltmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi,…