Search
Close this search box.

Dişlerinizi İki Dakika Fırçalamak Yeterli mi?

  • Genel
  • Dişlerinizi İki Dakika Fırçalamak Yeterli mi?
dis fircalama

İçerik Kılavuzu

Dişleri iki dakika fırçalama önerisi 70’lerden beri tavsiye edilmektedir. Çoğu insan dişlerini günde iki kez ve en az iki dakika fırçalaması gerektiği tavsiyesine aşinadır. Fakat çoğumuz dişlerimizi fırçalama süremizi abartırız. 

Yine de iki dakikalık diş fırçalamanın yetersiz olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Araştırmalara göre, mümkün olan en fazla plağı temizlemek daha iyidir. En verimli sonuçlar üç ila dört dakikada elde edilir. 

Diş hekimleri 1970’lerde dişlerimizi iki dakika fırçalamamızı ve daha sonra yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmamızı tavsiye etmeye başladılar. Bununla birlikte, günümüzde hekimler arasında fikir birliği, çoğunlukla 1990’lardan beri yayımlanan ve fırçalama sürelerini, yöntemlerini ve diş fırçası tipini değerlendiren çalışmalara dayanmaktadır.

Bu çalışmalar, iki dakikalık fırçalamanın mükemmel olmasa da iyi oranda plak azalmasını sağladığını gösterdi. Fakat, iki dakikadan daha uzun fırçalamanın daha fazla plak kaldırdığı gösterilse de iki dakikadan fazla fırçalamanın iki dakikaya kıyasla uzun vadeli daha iyi ağız sağlığıyla bağlantılı olup olmadığını inceleyen araştırma eksikliği hâlâ var.

Dişlerimizi uygun biçimde ya da yeterince uzun fırçalamamak, vücudumuzun bağışıklık tepkisini harekete geçirebilecek ve sonunda iltihaplanma gibi durumlara sebep olabilecek daha yüksek plak seviyelerine yol açabilir. 

İltihap genellikle ağrılı değildir, fakat sıklıkla fırçalarken diş etlerinde kanamaya ve bazen de ağız kokusuna sebep olur. Biyofilmler de diş çürümesine sebep olabilir. 

Dişlerimizi fırçalamanın hedefi her dişte mümkün olan en fazla plak oluşumunu azaltmaktır. Mevcut kanıtlar, her fırçaladığınızda dört dakikaya kadar daha çok fırçalamanın daha temiz dişlere sebep olduğunu gösteriyor. 

Daha uzun fırçalama süresi, dişleri daha etkili bir biçimde temizleyebileceğimiz ve ulaşılması zor yerlere ulaşabileceğimiz manasına gelir. Fakat çok sık fırçalamamak da önemli (günde iki kereden fazla gibi) ve sert fırçalamaktan veya sert kıllı fırçalar ve aşındırıcı diş macunları kullanmaktan kaçının, çünkü bu aynı zamanda dişleri ve diş etlerini de tahrip edebilir.

Dişlerinizi en verimli şekilde fırçalamak için kullanabileceğiniz birçok farklı fırçalama yöntemi vardır. En çok önerilenlerden biri, modifiye edilmiş “Bass” tekniğidir; bu teknik, diş eti çizgisinin altını ve diş etinin ilk olarak oluştuğu ve iltihaplanmaya neden olma olasılığı en yüksek olan bölgeyi temizlemeyi hedefler.

Çoğumuzun diş ipi kullanmak olarak bildiği diş arası temizliği de diş fırçalamanın yanında tavsiye edilir. Çalışmalar, hem diş çürüğünün hem de diş eti iltihabının diş ipiyle azaltılabileceğini kanıtlamıştır.

Dişlerimizi her defasında iki dakika olmak üzere günde iki kez fırçalamamız önerisine alışmış olsak da düzgün bir şekilde fırçaladığımızdan emin olmak için uygun yöntemi kullanmaya odaklanmamız da önemlidir. İki dakikadan daha uzun fırçalamak, dişlerimizden daha fazla plak çıkarmamıza da yardımcı olabilir; bu da büyük olasılıkla daha iyi diş sağlığına yol açacaktır.

Doç. Dr. Üyesi Sertaç AKSAKALLI

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Dis Travmalari ve Ilk Yardimin Onemi

Diş Travmaları ve İlk Yardımın Önemi

Diş travmaları, çocuklar ve yetişkinler için oldukça ciddi durumlardır. Bu tür yaralanmalar, etkilenen kişinin yaşam…

20'lik diş

20’lik Diş Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

20’lik diş halk arasında 20 yaş dişleri olarak da bilinir. Diş gelişiminde en son çıkan…

On Dis Estetik Dolgusu Kullanim Omru

Ön Diş Estetik Dolgusu Kullanım Ömrü

Ön diş estetik dolgusu nedir, kozmetik diş dolgusu nedir, ön diş dolgusu nasıl yapılır? diş…