Dişteki lekeler, diş görünüşünü en çok etkileyen etkenlerden birisidir. Diş esteteğini bozan lekeli dişler, kişilerin konuşurken ve gülerken utanmalarına sebep oluyor ve özgüvenlerini olumsuz etkiliyor.
Günümüzde dişlerdeki lekeleri geçirmek için birçok farklı yöntem bulunuyor. İnsanlar dişlerindeki sararmaların önüne geçebilmek için beyazlatma işlemi yaptırıyor, çeşit çeşit bakım ürünleri satın alıyorlar. Dişteki sararmaların ve lekelenmelerin birçok sebebi olabilir.
Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
- Beslenme: Dişler, renkli yiyecek ve içecekler tüketildiğinde lekelenir. Kahve, çay, kırmızı şarap, meyve suyu, asitli içecekler, bazı baharatlar ve çikolata gibi besinler dişte lekeler oluşmasına neden olur.
- Sigara kullanımı: Sigara içmek, dişlerde sararmaya neden olur.
- Yaşlanma: Yaşlandıkça diş minesinin aşınması nedeniyle dişlerde lekelenme ve sararma daha kolay görülmektedir.
- Antibiyotik kullanımı: Bazı antibiyotikler, diş minesinde renk değişikliklerine neden olabilir.
- Diş yaralanmaları: Dişin hasar alması durumunda kalıcı lekelenmeler görülebilir.
- Florür eksikliği: Florür, diş minesinin güçlenmesini sağlar ve diş çürüklerinin oluşmasını engeller. Florürün eksik olması halinde dişlerde sararmalar ve lekelenmeler görülür.
Dişteki Lekelerin Çeşitleri Nelerdir
Dişteki lekelerin birkaç farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlere göre tedavi şekli ve lekelerin ne derece azalabileceği anlaşılır. Yaşam tarzında değişikliğe gidilmesi dişlerdeki lekelerin azalmasını sağlayacaktır.
Dişteki leke çeşitlerinin bir kısmı şunlardır:
- Yüzey lekeleri: Yüzey lekeleri, dişlerin mine katmanlarının üstünde oluşan lekelerdir. Bu lekeler birden oluşmaz. Sayacağımız besinlerin çok sıklıkla tüketilmesi ve ağız bakımının eksik yapılması durumunda dişlerde sararmalar oluşur. Sigara, kahve, çay, kırmızı şarap, meyve suyu, asitli içecekler gibi renkli besinlerden dolayı oluşur.
- Diş çürükleri: Dişlerdeki çürükler, dişlerin mine, dentin veya diğer iç yapılarının çürümesi sonucu oluşur. Diş çürükleri beyaz, kahverengi veya siyah renklerinde olabilir. Görselliği kötü etkileyen çürüklerden, dolgu işlemi sayesinde kurtulunur.
- Florozis: Florozis, aşırı miktarda florür alımı sonucunda dişlerde oluşan bir renk bozukluğu durumudur. Florür, diş minesine faydalı olmak için kullanılır, ancak aşırı kullanımı sonucunda lekelenmeye neden olabilir. Her şeyin fazlası zarardır.
- Antibiyotik kalıntılar: Antibiyotiklerin aşırı kullanımı dişlerde kalıcı sararmalara ve lekelenmelere neden olabilir. Bu sararmaların geçmesi zaman alır.
- Diş travmaları: Dişlere gelen darbeler sonucu dişlerde kalıcı izler oluşabilir. Bu izlerin geçmesi daha zordur.
Dişteki Lekeler Nasıl Geçer
Dişteki çoğu leke, düzenli bir şekilde bakım yapıldığı müddetçe azalır. Lekelerin ve sararmanın geçmesi uzun zaman alabilir. Daha kısa sürede bembeyaz, lekesiz dişlere sahip olmak için aşağıda sayacağımız işlemler yaptırılır. Dişteki lekelerin tedavisi, lekenin nedenine ve dişin durumuna bağlı olarak değişir.
- Profesyonel diş temizliği: Diş hekimi tarafından yapılan profesyonel diş temizliği, dişlerdeki siyah lekeleri ve sararmaları engeller. Bu işlem sırasında dişler, özel aletler ve cihazlar kullanılarak temizlenir.
- Diş beyazlatma: Dişlerdeki sararmaların saklanması için diş beyazlatma işlemi tercih edilebilir. Bu işlem sırasında, dişlerin leke oluşumuna neden olan renk pigmentleri engellenir. Diş beyazlatma işlemi, alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
- Kaplama: Kahverengi lekeler dişlerinizin yüzeyindeyse diş hekimi, dişin ön yüzeyine yapıştırılan ince bir kaplama kullanarak dişte oluşan lekeleri gizler.
- Diş dolgusu: Diş hekimi, dişteki lekeye bağlı olarak, dişin üzerine bir dolgu uygulayabilir. Bu yöntem, dişin gördüğü zararı onararak aynı zamanda dişin rengini de düzeltir.
- Diş minesini temizleme: Diş bakımı yaparken lekeli olan dişler için ayrıca diş fırçalama yapılmalıdır. Diş macunlarının çoğu florür içerir. Florür içeren diş macunlarının tercih edilmesi diş yüzeyinde meydana gelen lekelenmeleri azaltacaktır.
Bu yöntemlerin yanı sıra dişlerdeki lekeleri önlemenin en iyi yolu, iyi bir diş hijyeni sağlamak ve dişlere zarar veren gıdalardan uzak durmaktır. Diş lekelerinin tedavisi, lekenin nedenine ve dişin durumuna bağlı olarak diş hekimi tarafından belirlenmelidir.
Bembeyaz Dişler: Dişteki Lekeler Nasıl Önlenir
Diş lekelerinin oluşumunu ve ilerlemesini önlemek için ağız hijyenine ve bakımına dikkat edilmeli, bazı yiyecekleri ve içecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Yemek yendikten sonra dişler mutlaka fırçalanmalı, bu düzen kesinlikle aksatılmamalıdır.
- İyi bir diş bakımı sağlamak: Diş bakımının düzenli yapılması çok önemlidir. Düzenli olarak fırçalanan ve diş ipi kullanılan dişlerde sararmalar daha az meydana gelir. Böylece diş hijyeni ve ağız sağlığı korunmuş olur.
- Sağlıklı beslenmek: Şekerli, asitli ve renkli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak dişlerdeki leke oluşumunu en aza indirecektir.
- Sigara kullanmamak: Sigara, dişlerdeki sararmalara ve lekelere neden olabilir. Sigara içmekten kaçınmanız diş sağlığınıza iyi gelecektir.
- Florür kullanmak: Florür içeren diş macunu ve gargaraları tercih etmek diş minesinin korunmasını sağlayacak ve dişlerin zarar görme ihtimalini en aza indirecektir.
- Diş muayenesine gitmek: Dişlerin belirli aralıklarla bir diş hekimine kontrol ettirilmesi gerekir. Diş hekimi tarafından düzenli olarak kontrol edilen dişlerde lekelenmeler ve sararmalar daha az olur.
- Diş travması: Diş yaralanmaları, dişlerde kalıcı lekelere neden olabilir. Bu nedenle, dişlere zarar verebilecek sporlar yapılırken koruyucu ağızlık kullanılmalı ve dişleri sıkma veya gıcırdatma gibi kötü alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.
Dişlerinizdeki sararmaların ve lekelerin geçmesini istiyorsanız “Diş beyazlatma yöntemleri” yazımıza göz atabilirsiniz.