Search
Close this search box.

İmplant Nedir? İmplant Nasıl Yapılır?

  • İmplant
  • İmplant Nedir? İmplant Nasıl Yapılır?
implant nedir

İçerik Kılavuzu

İmplant, kaybedilmiş bir dişin yerini doldurmak için kullanılan kalıcı bir diş protezi olarak tanımlanır. Diş implantları, titanyum gibi biyolojik olarak uyumlu malzemelerden yapılmış yapay köklerdir ve çene kemiğine yerleştirilirler. Bu yapay kökler, diş eti altına yerleştirilen vidalar veya cıvatalar şeklinde olabilirler.

İmplant Nedir? İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant, kaybedilmiş bir dişin yerini doldurmak için kullanılan kalıcı bir diş protezi olarak tanımlanır. Diş implantları, titanyum gibi biyolojik olarak uyumlu malzemelerden yapılmış yapay köklerdir ve çene kemiğine yerleştirilirler. Bu yapay kökler, diş eti altına yerleştirilen vidalar veya cıvatalar şeklinde olabilirler.

İmplant cerrahisi, diş hekimleri veya oral cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. İşlem, genellikle lokal anestezi altında yapılır ve ağrısız bir şekilde tamamlanır. İmplantlar, çene kemiğine sıkıca entegre olurlar ve zamanla kemiğin etrafındaki dokularla birleşerek dayanıklı bir yapı oluştururlar.

Diş implantları, kaybedilmiş dişlerin yerini doldurmanın yanı sıra diş köprüleri veya hareketli protezlerin yerine daha sağlam ve doğal bir seçenek olarak da kullanılabilir. İmplantlar, komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişlerin yerine konulabilir, böylece doğal dişlerin korunmasına yardımcı olurlar.

İmplantlar, estetik ve fonksiyonel açıdan gerçek dişlere benzerler ve ağız içinde doğal bir görünüm ve his sağlarlar. Sağlam bir diş eti yapısına sahip ve yeterli çene kemiği yoğunluğu olan kişiler, genellikle diş implantı için uygun adaylardır.

Diş implantları, diş ağrısı ve çiğneme zorlukları yaşayan kişiler için güvenilir ve kalıcı bir çözüm sunar. Ancak, implant cerrahisi uygun olmayan kişilerde enfeksiyon riski ve implant başarısızlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, diş implantı uygulamasından önce diş hekiminizin değerlendirmesi ve önerileri almak önemlidir.

İmplant nedir sorusuna, çeşitli nedenlerle oluşan diş kaybı durumunda eksik dişin veya dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay diş kökü olarak cevap verilebilir. Protez dişler implantın üzerine yerleştirilir. İmplant dişler hem estetik hem işlev bakımından doğal dişlere oldukça yakındır. Kullanım anında ısırma, çiğneme, konuşma hislerinde hiçbir fark hissedilmez. Aynı zamanda görünüm bakımından da doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça zordur.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş implantı nasıl yapılır sorusunun cevabı 4 aşamadan oluşur. Tedaviye başlanırken öncelikle detaylı bir muayene yapılarak hastanın ağız ve diş yapısı, çene kemiği, dişlerin birbiriyle olan ilişkileri incelenir. Radyografi veya hastanın durumuna bağlı olarak tomografi çekilerek yerleştirilmesi gereken implantların sayısı, konumu ve özellikleri belirlenir.

Detaylı muayenenin ardından operasyon aşamasına geçilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır. Bazı durumlarda hastanın isteği üzerine sağlık durumunun uygun olması koşuluyla genel anestezi de uygulanabilir. 

Çene kemiğinde özel bir matkap yardımıyla implantların yerleşeceği oyuklar açılır ve genellikle vida şeklinde olan implantlar bu oyuklara yerleştirilir. Ardından diş etlerine dikiş atılarak üzeri kapatılır. 

Operasyonun ardından süresi hastanın sağlık durumuna, yaşam alışkanlıklarına ve implant sayısına bağlı olmak üzere iyileşme safhasına geçilir. İmplantların çene kemiğiyle bütünleşmesi için 3 ila 6 ay beklenir. Bu süreçte hastanın durumuna bağlı olarak geçici protezler yerleştirilebilir.

İmplantların kemikle bütünleşmesi tamamlandıktan sonra implantların üzerine protez dişler yerleştirilir. Protez dişler hastanın talebine göre porselen veya zirkonyum tasarlanabilir. Protezler diş eksikliğine bağlı olarak tek bir krondan tam proteze kadar her boyutta yapılabilir.

Diş İmplantı Hangi Hastalar için Uygundur?

Diş implantı 18 yaşını doldurmuş, kemik gelişimi tamamlanmış neredeyse her hasta için uygundur. Bazı durumlar implant tedavisinin başarısı veya hastanın genel sağlığı için risk oluşturduğu için tedavi özel olarak planlanır.

Diş implant tedavisi için riskli durumlar;

  • Yetersiz çene kemiği: Çenede implantların tutunabileceği yeterli kemik bulunmadığı durumlarda kemik tozu kullanılarak kemik hacmi artırılabilir veya başka bir bölgeden kemik nakli yapılabilir. 
  • Yoğun sigara kullanımı: Sigara ağız içerisinde yara iyileşmesini yavaşlattığı ve enfeksiyon riskini artırdığı için yoğun sigara kullanan hastalara implant uygulanması tercih edilmez. Hastadan implant uygulamasından bir süre önce ve uygulamanın bir süre sonrasına kadar sigarayı bırakması istenir.
  • Şeker hastalığı: Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaştır. Bu nedenle kontrol altında olmayan şeker hastalığı tedavinin başarısı için risk oluşturur. Şeker hastaları için implant uygulaması planlanırken konsültasyon yapılır.
  • Kalp rahatsızlığı: Kalp rahatsızlığı bulunan hastalara tedavi planlanırken implant uygulamasının başarısı ve hastanın genel sağlığı açısından risk oluşmaması için kalp doktoru ve diş hekimi birlikte çalışır.
  • Hipertansiyon: Hipertansiyon hastalarında ağrı ve stres durumunda kan basıncının yükselmesi ve bu hastaların kullandığı ilaçlar tedavi esnasında kalp sağlığı için risk oluşturur. Hipertansiyon hastaları implant uygulaması öncesinde hekimine mutlaka kullandığı ilaçları bildirmeli ve tedavi sırasında kan basıncı kontrol altında tutulmalıdır.

Diş İmplantı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş implant tedavisinin başarılı olması birçok etkene bağlıdır. Hastanın ağız sağlığı, genel sağlığı, yaşam alışkanlıkları, hekimin deneyim ve becerileri gibi birçok unsur hem tedavinin başarısını hem de implantların ömrünü etkiler. Buna rağmen implant tedavilerinde başarı oranı %98’e kadar çıkmaktadır. 

Öncelikli olarak kronik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavi öncesi tetkiklerini yaptırması ve diş hekimini konuyla ilgili bilgilendirmesi çok önemlidir. Hastalığın tedavi esnasında kontrol altında tutulması, tedavide kullanılacak ilaçların hastanın düzenli kullandığı ilaçlarla etkileşimleri gibi unsurlar detaylı olarak incelenmelidir.

İmplantların yerleştirildiği operasyon sonrasında ilk 2 saat yiyecek, içecek tüketilmemelidir. İlk 24 saat sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Kanamanın şiddetini artırmamak için kesinlikle gargara yapılmamalı ve tükürme yapmamaya gayret edilmelidir.

Operasyon sonrasında ilk gün implant yerleştirilen bölgede şişlik oluşması normaldir. Şişliğin büyümemesi ve daha kısa sürede geçmesi için bölgeye buz kompresi uygulanmalıdır.

Tedavi boyunca ve sonrasında ağız hijyeni kritik önem taşır. Diş hekiminin ağız hijyeniyle ilgili uyarılarına harfiyen uyulmalıdır. Ağız içinde yaraların bulunacağı operasyon sonrasındaki süreçte enfeksiyon riskinin önüne geçmek ve daha sonrasında implantların daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için ağız hijyeni konusunda titiz olunmalıdır.

İlk 48 saat diş macunu, gargara gibi ağız hijyeni ürünleri kullanılmamalıdır. İlk 48 saatte diğer dişler fırçalanabilir fakat implantlara değdirilmemeli, hiçbir şekilde baskı uygulanmamalıdır. İyileşme safhası tamamlanarak protez dişler yerleştirildikten sonra dişler günde 2 kez fırçalanmalı, diş temizliği diş ipi, arayüz fırçası, gargara gibi ürünlerle desteklenmelidir. 

İmplantların yerleştirildiği operasyon sonrasındaki ilk 48 saatte sıcak, soğuk ve sert yiyeceklerden kesinlikle kaçınılması, iyileşme safhası boyunca da genel olarak ılık ve yumuşak beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. 

Operasyon sonrasında ilk 24 saat asla alkol ve sigara tüketilmemeli, iyileşme süreci boyunca da tüketmekten kaçınılmalıdır. 

İmplant tedavisinin tamamlanmasının ardından hekiminizden implantın markasını gösteren kimlik kartını talep edebilirsiniz. Böylece ilerleyen süreçte başka bir hekime gittiğinizde implantınızın boyu ve çeşidine ilişkin yeni hekiminizin bilgisi olacaktır. 

Çene Cerrahisi ile Sağlıklı Gülümsemeye Ulaşın

Ağız, diş ve çene cerrahisi, diş implantlarının başarılı bir şekilde uygulanması için önemli bir bileşendir. İmplantlar, dişlerin çene kemiğine yerleştirilmesiyle güçlü bir temel oluşturur ve doğal dişlere benzer bir şekilde ağız içinde sabitlenir. Ancak, bazı durumlarda çene kemiğinin yeterli yoğunluğa veya boyuta sahip olmaması, implantların başarı şansını azaltabilir. İşte bu noktada, çene cerrahisi devreye girer.

Çene cerrahisi, çene kemiği üzerinde yapılan cerrahi işlemlerle eksikliği veya hasar görmüş olan bölgeyi düzeltmeyi amaçlar. Bu cerrahi prosedürler, çene kemiğinin gücünü ve kalınlığını artırmak, eksik dişlerin yerine implantların yerleştirilebilmesi için uygun bir zemin hazırlamak veya diş implantlarının daha iyi bir entegrasyonunu sağlamak için yapılabilir.

İmplantların başarı şansını artırmak ve sağlıklı bir gülümsemeye ulaşmak için uygun çene yapılarına sahip olmak önemlidir. Çene cerrahisi, diş implantları için uygun bir çene yapısının oluşturulmasına yardımcı olurken, implantların doğru bir şekilde yerleştirilmesi de çene cerrahisinden yararlanabilmek için gereklidir. Birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışan bu iki alan, sağlıklı bir ağız ve diş yapısının korunmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olur.

İmplant Tedavisinin Avantajları

Diş implantı eksik dişlerin tedavisinde kullanılan köprü, takma protez gibi uygulamalara göre oldukça avantajlıdır. İmplant dişler, estetik görünüm bakımından kusursuzdur ve doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça zordur. 

Aynı zamanda dental implantlar, ısırma, çiğneme ve konuşma rahatlığı bakımından doğal dişlerden farksızdır. Hasta doğal dişlerinde olduğu gibi rahatça yemek yiyebilir ve konuşmasında bir farklılık gözlenmez.

Diş implantı tedavisinde komşu dişlere kesme, küçültme gibi herhangi bir işlem uygulanmaz. Dolayısıyla sağlıklı dişler olduğu gibi korunur. Aynı zamanda eksik dişlerin çene kemiğinde bıraktığı boşluk doldurulduğu için boşluğun yarattığı enfeksiyon riski de ortadan kalkar.

Ayrıca implantlar oldukça dayanıklıdır. Hastanın genel sağlık durumuna, beslenme ve ağız hijyeni alışkanlıklarına göre değişmek üzere implantlar uzun süre dayanır. Eğer bakımı doğru şekilde yapılırsa ömür boyu kullanılabilir. 

 Doğru İmplant Markası Nasıl Seçilir? 

İmplant markası tercih edilirken hastanın ağız ve kemik yapısı, genel sağlık durumu ve bütçesi dikkate alınır. Farklı implant markalarının farklı avantaj ve dezavantajları bulunur. Diş hekiminiz size en uygun implantı bütçeniz doğrultusunda seçecektir. 

İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hastanesi, kullanılan malzemenin kalitesi, uzun ömürlü kullanım ve kemikle bütünleşme açısından gösterdikleri başarı oranı sebebiyle hastalarına Nucleoss, Straumann ve Osstem implant markalarını önermektedir.

implant
IGU DIS BANNER

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Dis Kaplama Tedavisi Nedir

Diş Kaplama Tedavisi Nedir?

Diş kaplama tedavisi, dişlerin estetik görünümünü sağlamak ya da dişleri koruma altına almak için kullanılan…

20'lik diş

20’lik Diş Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

20’lik diş halk arasında 20 yaş dişleri olarak da bilinir. Diş gelişiminde en son çıkan…

d vitamini

D Vitamini Çürük Diş Riskini Azaltır Mı?

İyi bir ağız hijyeni olan bireylerde çürük teşhis ettiğimizde sordukları ilk soru “Hocam, ben ağız…