Search
Close this search box.

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?

  • Tedavi
  • Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?

İçerik Kılavuzu

Yirmi yaş diş çekimi nasıl yapılır, yirmilik diş nedir, gömük diş nedir, yarı gömülü diş nedir? 17-21 yaşlarında çıkan dört azı dişe yirmilik dişler nedir. Bu dişler bazen ön dişlerdeki aralık sebebi ile olan çenenin darlığından veya eğri bir şekilde yerleşik olmalarından dolayı bireylerde apse, ağrı,çürük oluşumuna sebep olabilir. 

Dışarı sağlıklı bir şekilde çıkamayan yirmilik dişlere gömülü diş denir. Bu dişler yoğun ağrılara sebep olabilir. Çene, yüz, diş eti hatta bulunduğu el kol bölgesinde ağrı oluşturabilir, çene yapısına uyum sağlayamayan bu durumlardaki dişlere cerrahi müdahele gerekebilir. 

Dışarı çıkamayan bu yirmilik dişlerin çevre dokulara ve  yanında dişe zarar vermemesi için gömülü yirmilik dişin çekilmesi gerekir çünkü ciddi sorunlara sebep olabilirler. Bu durumlarda yirmi yaş dişi çekimi şarttır.

20’lik Dişlerin Yarattığı Sorunlar

Gömülü yirmilik dişler ağızda en çok sorun yaratan dişlerdir  Birçok bireyin yirmilik dişleri cerrahi müdahale ile çekilir çünkü olması gereken 20’lik dişler, diş etinde yeterli alan bulamayıp gömülü kalır. Bazı problemlere sebep olabilirler:

  • Enfeksiyon ve kavite
  • Lezyonlar (anormal görünümlü doku)
  • Çevre dişlerde hasar
  • Kök çevresinde kemik kaybı
  • Diş eti hastalıkları
  • Kronik baş ağrısı

Bu sorunlar varsa yirmi yaş dişi çekimine ihtiyaç duyulabilir.

Sağlıklı bir şekilde yirmilik dişlerine kavuşan bireylerin herhangi bir tıbbi yardıma ihtiyacı yoktur. Her yirmilik dişin alınmasına gerek yoktur lakin alınması gereken gömülü dişlerin çekimi için standart diş çekme yöntemi ile yapılmaz. Gömülü diş çekiminde farklı bir prosedür izlenir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Yirmilik diş ağrısı kendini en çok belli eden semptomdur. Sinirleri sıkıştırmasına bağlı olarak  baş ve diş ağrısından farklı olarak çok daha yoğundur ve etki alanı geniştir. 20 yaş dişi ağızda enfeksiyona neden olduğuysa şu belirtileri verir:

  • Dişlerin etrafındaki kırmızı ve iltihaplı diş eti
  • Yüzde şişlik
  • Ağrı ve hassasiyet
  • Diş etinden gelen akıntı
  • Çene altında şişmiş ve ağrılı lenf bezleri
  • Ağzı açma ve çiğnemede zorluk
  • Ateş
  • Besinlerin sıkışması sorunu
  • Ağız temizliğinin zorlaşması
  • Kötü ağız kokusu
  • Konuşmada zorluk
  • Dayanılmaz, yoğun baş ağrısı
  • Çene kemiğindeki ağrılar

Sağlıksız yirmilik azı dişler yukarıdaki belirtilerle kendini gösterir. Yirmi yaş dişi çekiminden sonra bu olumsuz semptomlar ortadan kalkacaktır.

20’lik Diş Çekilme İşlemi Nasıl Yapılır? 

Hastalıklı yirmilik dişler çevredeki diş eti dokusunun iltihaplanması (perikoronit), besin birikimine bağlı ağız kokusu ve diş çürükleri, komşu dişlerin kök ve minelerinde doku kaybı (rezorpsiyon) gibi daha önce de belirttiğimiz farklı ağız ve diş sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle yarı gömülü ve gömülü dişlerin yanı sıra düzgün açı ile çıkmasına karşın ağızda sıkışıklık yaratan yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir. 

20 yaş diş çekimi farklı bir işlem olduğu için diş hekiminizi iyi seçmek mantıklı olacaktır. Bu dişlerin nasıl çekileceğine dişin röntgeni çekildikten sonra karar verilir. Fiyatlar da işlemin tipine göre değişmektedir.

Dişin köklerinin çene kemiğinin içinde gömülü hâlde olduğu durumlarda dişin tek parça hâlinde çıkarılma ihtimali düşüktür bu sebepten gömülü diş hekim tarafından birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde çekilir.

En ağrılı yirmilik dişlere ise eğer diş diş etinin altında ama kemiğe gömülü değilse farklı bir yöntem uygulanır. Bu yirmi yaş diş çekimi yöntemi, dişin çekilebilmesi için diş etinin kesilerek açılmasıdır, diş etinin kesilmesi ile gömülü diş tek parça halinde çıkarılabilir. Diş çekimi sonrasında  bölgenin temizlenmesinin ardından diş etine dikiş atılır, bu dikişler operasyondan belirli bir süre sonra alınmalıdır. 

Yukarıdaki  gibi cerrahi işlemler ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girer. Gerçekleştirilen işlemler sonrası bireylerde ağız bölgesinde kanamalar ve enfeksiyonlar olabilir. Diş hekimine cerrahi işlem sonrasında görünmekte fayda vardır. 

20 Yaş Diş Çekimi Zor Mu?

Gömülü yirmilik dişlerin çekiminde diğer dişlerin çekiminde olduğu gibi diş etleri ve çene uyuşturulur. Lokal anestezi kullanılan işlemde hastanın işlem boyunca ağrı veya sancı hissetmesi engellenir. Lokal uyuşturma sayesinde işlem sırasında hasta herhangi bir  zorlukla karşılaşmaz. Yirmi yaş diş çekimi sırasında hasta standart diş çekiminden farklı bir ağrı, sızı hissetmez.

Tedavisine 6 ay ve üzeri geç kalınan gömülü dişlerin çekimi ve tedavisi zorlu bir süreç olabilir. Yine de sanıldığı kadar uzun ve zorlu bir süreç değildir. Cerrahi işler eğer diş köküne gömülü ise doktorun dişi parçalaması gerekmesinden dolayı uzayabilir lakin bu işlem de her gömülü diş çekiminde olmaz. Hasta ancak diş hekimi ile  görüştükten sonra çekimin nasıl olacağını öğrenebilir.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?

Yirmi yaş dişi çekiminden sonra standart bir azı diş çekiminde veya dolgu gibi işlemlerde de olduğu gibi işlem sonrası 1-2 saat boyunca bir şey yememek içmemek lazımdır. Yaklaşık 24 saat kadar sigara içmemek diş etinin iyileşmesi için önemlidir. Bölgeyi elle kurcalamamak önemlidir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Dişin çekildiği bölgeye elle temasta bulunulmamalıdır.
  • Çekim işleminden sonra bir gün boyunca yemek yerken diğer tarafla yenmelidir.
  • İlk 24 saat boyunca sigara içilmemelidir. Sigara içmek, işlem yapılan bölgenin kanamasına neden olabilmektedir.
  • Ağızda biriken tükürük, sürekli olarak tükürülmemelidir. Aksi takdirde yeni pıhtılaşan yara açılır ve kanama yapar.
  • Eğer işlem sonrasında yüzde bir şişlik gerçekleştiyse; buz ile 10 dakika ya da 2 dakikalık aralıklarla pansuman yapılabilir.

Yirmi yaş diş çekimi ile ilgili merak edilenleri yukarıda bulabilirsiniz. Hemen şimdi online randevu alabilir, İGÜ Diş Hastanesini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer içerikler için başka yazılarımıza bakmayı, hemen randevu almak için İGÜ Diş Hastanesi ile iletişime geçmeyi unutmayın!

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Dis Tasi ve Temizligi scaled

Diş Taşı ve Temizliği

Halk arasında tartar olarak bilinen diş taşı hemen hemen herkeste görülebilecek bir durumdur. Genelde hastalar…

Protetik Dis Tedavisi Nedir

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Protetik diş tedavisi, dişlerin sağlığını ve görünümünü düzeltmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi,…

Tek Dis Eksikligi Tedavi Yontemlerinin Avantajlari

Tek Diş Eksikliği Tedavi Yöntemlerinin Avantajları

Tek diş eksikliği tedavisi, diş kaybı olan hastanın ihtiyaçlarına ve durumuna göre değişebilir. Her hastada…