Search
Close this search box.

Diş Eti Şişmesi

İçerik Kılavuzu

Birçok insanın muzdarip olduğu, günlerce ağrı ve hassasiyet yaşanmasına sebep olan diş eti şişmesi tedavi edilmediği takdirde ciddi sıkıntılara neden olabilir. Dişlerimizin ve diş etimizin sağlıksız olması bütün vücudumuzu kötü etkiler ve yaşam kalitemizi oldukça düşürür. 

Uzmanların yaptığı bazı araştırmalar; diş etininin şişmesine neden olan bakterilerin kana sızıp kalp, akciğer ve vücudun birçok kısmını kötü etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları alttaki dokulara ve kemiklerimize ulaşıp daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

Diş Eti Neden Şişer

Diş eti şişmesi sorununu yaşayan çoğu kişinin ağız ve diş hijyenine dikkat etmediği görülmüştür. Dişler düzenli fırçalanmadığında diş aralarında kalan yemek artıkları bakteriye dönüşüp diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. Diş eti şişmesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden birkaçı şunlardır;

  • Gebelik: Gebelikte yaşanan hormonal değişiklikler diş etine yansıyıp diş eti şişmesine neden olabilir. Hamilelik; diş etlerinde büyüme, damarlanma ve doku yapısında değişikliklere yol açabilir. 
  • Ağız kuruluğu: Tükürük salınımı yetersiz olduğunda bakteriler ağız içinde daha kolay üreyebilir. Bakterilerden dolayı diş etinde, şişme ve iltihaplanmalar görülebilir.
  • Vitamin eksiklikleri: Vitaminlerin yetersiz alındığı durumlarda diş eti yapısı bozulabilir ve ağrı, şişlik, kanama gibi şikayetler olabilir. Ağız sağlığı için özellikle önemli olan vitaminler; B12 vitamini, folik asit, C vitaminidir.
  • Kanser: Bazı lösemi ve lenfoma hastalıklarında diş etlerinde tümör benzeri yapılar oluşarak diş eti şişliklerine sebep olabilir.
  • İlaçlar: Bazı epilepsi, kalp ritim ve tansiyon ilaçları diş etinde şişliğe neden olabilir.
  • Takma dişler ve protezler: Ağız içinde kullanılan bazı aparatların uygun kullanılmaması, temizlenmemesi veya diş eti yapısına uymaması sonucu, diş etinde şişlik oluşabilir.

Diş Eti Şişmesi Türleri

Diş eti şişmesinin birçok türü vardır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uzman bir hekim tarafından tanı konulması sağlığınız ve tedavinizin gidişatı açısından oldukça önemlidir. Doğru tanının yapılmaması durumunda şişlik zaman geçtikçe daha büyük sıkıntılara yol açabilir.

  • 20’lik diş eti şişmesi: 20’lik dişler çıkarken şişlik meydana gelebilir. Dişlerin yeterli fırçalanmadığı durumlarda enfeksiyon da meydana gelebilmektedir. Enfeksiyon çeneyi, yanakları ve boyunu kötü etkileyebilir. Bunların yaşanması durumunda vakit kaybetmeden diş hekimine gitmelisiniz.
  • Damak şişmesi: Damak şişmesi birçok insanın yaşadığı bir sorundur. Damağınızın şişme nedeni yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten dolayı olabileceği gibi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Damak şişmesinin sebepleri arasında damak apseleri ve tükürük bezinin düzgün çalışmaması da vardır.
  • Diş teli varken diş eti şişmesi: Diş teli taktırdıktan sonra diş etlerinin şişmesi olası bir durumdur. Diş eti, tele alışkın olmadığı için şişerek tepki verebilir. Şişliğin uzun süre boyunca devam etmesi durumunda diş hekiminize yaşadığınız sıkıntıları anlatmalısınız.
  • Bebeklerde ve çocuklarda diş eti şişmesi: Bebeklerde ve çocuklarda şişen diş etlerinin sebebi genellikle diş çıkmasıdır. Diş çıkarken diş eti hassaslaşır ve daha solgun görünebilir. Sık karşılaşılan bu olay korkulacak bir durum değil tam tersine yaşanması gereken bir durumdur.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer

Diş eti şişmesini geçirmek ve oluşmasını engellemek için evde alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Bu önlemlerin alınması diş eti sağlığı açısından oldukça önemlidir. Zaman kaybetmeden bu önlemleri almalısınız. Diş eti sağlığı için;

  • Günde en az 2 defa uygun sertlikteki bir diş fırçasıyla 2 dakika fırçalama yapılması
  • Dişleri fırçalarken yumuşak bir diş fırçası kullanılması
  • Diş etlerine zarar vermeden hafifçe fırçalanması 
  • Diş ipi kullanılması
  • Tuzlu su ile gargara yapılması
  • Bolca su tüketilmesi
  • Alkol ve sigara kullanılmaması

faydalı olacaktır.

Diş Eti Şişliğinin Tedavisinde Neler Yapılır

Diş eti şişmesi tedavisi, şişliğe neyin sebep olduğunun bulunmasıyla başlar. Diş hekiminizin şişliğin ne zaman başladığı ve ne kadar sürede bir tekrarladığına yönelik sorular soracaktır. Bu sorular arasında hamile olup olmadığınız ve beslenme alışkanlıklarınız da olabilir. Soruların ardından röntgen filmi ve fizik muayenedeki tespitleriyle tedaviye başlanıp başlanmayacağına karar verecektir. 

Diş eti şişmesinin geçmesi için diş hekiminiz diş eti iltihabını engellemeye ya da diş plağını azaltmaya yönelik ağız gargarası ve antibiyotik kullanmanızı, diş etlerinin iyileşmesini sağlamak amacıyla dişlerin köklerindeki sağlıksız diş etlerini, diş taşlarını ve diş plağını temizlemeyi gerekli bulabilir. Aşırı şişliğin ve iltihabın olması durumunda ameliyat olmanız gerekebilir.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Ağız Kokusu Nasıl Oluşur? Nasıl Giderilir?

Ağız kokusu, birçok insanın ortak bir sorunudur ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda, ağız…

Diş Travmaları ve İlk Yardımın Önemi

Diş travmaları, çocuklar ve yetişkinler için oldukça ciddi durumlardır. Bu tür yaralanmalar, etkilenen kişinin yaşam…

Diş Dolgusu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Diş dolgusu hemen hemen herkesin duyduğu bir tedavidir. Dişlerinde çürük olanlar ve diş ağrısı yaşayanlar…