Diş beyazlatma zamanla beyazlığını yitiren, lekelenen dişlerin eski görüntüsüne ulaşması için yapılmakta olan beyazlatma yöntemidir. Günümüzde birçok insan dişlerinin sararmasından yakınmakta, bu duruma bir çözüm aramaktadır. Sigara, çay, kahve vb. ürünlerin yoğun olarak tüketilmesi sonucunda diş mineleri zarar görmekte, dişlerde sararma ve lekelenmeler ortaya çıkmaktadır.
Dişler ne kadar düzenli ve özenli fırçalanırsa fırçalansın sararmaların önüne geçilememektedir. Bu durum da insanların farklı yöntemler aramasına neden olmaktadır.
İnsanların araştırdığı yöntemler:
– Diş beyazlatma jeli
– Diş boyama işlemi
– Diş beyazlatma makinesi
– Diş beyazlatma bandı
– Diş beyazlatma kalemi gibi yöntemler bulunmakta, birçok insan bu yöntemleri denemektedir. Bu yöntemler bir uzman tarafından yapılmadığında ortaya oldukça kötü sonuçlar çıkabilmektedir. Beyazlatma işlemleri kesinlikle doktorlar tarafından yapılmalıdır. Doktor onayı olmadan dişe hiçbir beyazlatma işlemi yapılmamalıdır. Bu işlemler dişlerinize kalıcı hasarlar verebilir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır
Diş beyazlatma işlemi 2’ye ayrılır:
1. Ev Tipi Beyazlatma: Ev tipi beyazlatma işleminde hastadan tedavi öncesinde alınan ölçü sayesinde hastaya uygun şeffaf bir plak üretilir. Hazırlanan şeffaf plak ve beyazlatıcı ajan içeren tüpler hastaya verilir. Nasıl kullanması gerektiği hekim tarafından hastaya anlatılır.
Hasta işlemi günde 2 defadan 2 hafta veya sadece geceleri uyurken birkaç hafta boyunca uygular. Haftada bir tedavinin nasıl gittiğini doktor kontrol eder, gidişata göre değişiklikler yapılabilir.
2. Ofis Tipi Beyazlatma: Ofis tipi beyazlatma işlemi, bütün beyazlatma yöntemleri içerisinde en etkili olanıdır. Muayenede gerçekleştirilen bu işlemde kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksek olduğundan beyazlatma daha hızlı ve kalıcı olmaktadır.
Beyazlatma işleminin daha da kalıcı olması için işlem öncesinde hastaya diş taşı temizleme işlemi yapılmaktadır. Dişteki renklenmeye göre hastanın seans sayısına karar verilmekte, genellikle 2 veya 3 seansta istenilen diş beyazlığına ulaşılmaktadır.
Diş Beyazlatma Öncesi Yapılacaklar
Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler işlem öncesinde ön hazırlık sürecinden geçmelidir. İşlemden önce diş ve diş etlerinde sorun var mı diye kontrol edilir. Bir sorun tespit edilmesi durumunda önce bu sorunun çözümüne odaklanılır. Dişteki ve diş etindeki problemler çözülmeden beyazlatma işlemine başlanması durumunda işlemde kullanılacak olan jel maddeler çürükteki aşınmaların arasından geçerek dişin derin dokularına ulaşacaktır. Böyle bir durum çok zarar verici olabilir.
Diş Beyazlatma Sonrası Yapılacaklar
İşlem sonrasında aşağıdaki uyarılara dikkat etmeniz diş sağlığınız açısından önem teşkil etmektedir. Aşağıdaki maddelerden birini yapmanız durumunda mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız.
İşlem sonrasında dikkat etmeniz gerekenler:
– İşlem sonrasında bir süre asitli yiyecek ve içecekler tüketilmekten kaçınılmalı.
– Dişler sertçe fırçalanmamalı, olabildiğince nazik olunmalıdır.
– İşlem yapıldıktan bir hafta sonra günde bir defa beyazlatıcılı diş macunu kullanılmalı, diğer fırçalama işlemleri beyazlatıcı etkisi olmayan bir diş macunuyla yapılmalı.
– Dişlerde hassasiyet oluşması durumunda hassasiyet giderici diş macunları tercih edilmelidir.
– İşlemden sonraki birkaç gün boyar madde içeren besinler tüketilmemelidir.
Diş Beyazlatmayı Kimler Yaptırabilir
Diş beyazlatma işlemini diş gelişimi durmuş, dişinde ve diş etinde sıkıntı olmayan herkes yaptırabilir. İmplantı olan kişilerde sonuç vermeyecektir. Klinikte yapılan işlemler ortalama 60-90 dakikayı bulmaktadır.
Diş Beyazlatma Ağrılı Mıdır
Diş beyazlatma işlemi sırasında hassasiyetin olması diş etine beyazlatma jelinin gelmesinden ya da mikro çatlağı olan dişlere jelin sürülmesinden dolayı olmaktadır. Yüksek oranda %35-38’lik H2O2 içeren beyazlatma ürünleri dişi sızlatabilmektedir. İşlem sırasında ağrının fazla olması bir şeylerin ters gittiğini göstermektedir. Sonraki 2 gün çok az bir sızı hissedilebilir, kısa süre içerisinde geçecektir.
Diş Beyazlatma Zararlı mı
Diş beyazlatma işlemi bilinçli bir hekim tarafından diş ve diş eti sağlığına dikkat edilerek yapılırsa dişlere zarar vermez. İşlemden önce hekiminizin belirli kontrolleri yapmış olması gerekiyor. Bu kontrollerin yapılması durumunda bir sakıncası yoktur.