Search
Close this search box.

Diş Taşı ve Temizliği

İçerik Kılavuzu

Halk arasında tartar olarak bilinen diş taşı hemen hemen herkeste görülebilecek bir durumdur. Genelde hastalar bu durumdan korksa da acısız ve kısa bir tedaviyle sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşmak mümkündür. Hastalar arasında merak edilen ve diş rahatsızlıkları arasında sıkça görülen tartarlar kolay şekilde temizlenir. Bu işlemleri hekimler özel aletlerle steril ortamlarda uygularlar. 

Diş Taşı Nedir?

Tartar diş temizliğinin yetersiz kalması durumunda plakların sertleşerek taşsı yapıya dönüşmesidir. Temizlenmeyen gıda maddeleri diş arkasında ve aralarında birikir. Ağız içinde bulunan bakteriler boşluklardaki maddelerde üreyerek plak oluşumuna neden olur. 

Tartarın sertleşmesinin nedeni yapışkan olan plağın temizlenmemesi sonucu kalsiyum toplamasıdır. Aynı zamanda yapışkan plak ilerleyen zamanlarda diğer maddeleri de tutar ve büyür. 

Ağız içindeki maddeler ve bakteriler temizlenmediğinde bakteriler tarafından asit oluşturulur ve bu asit diş sağlığını olumsuz etkiler. Diş eti ve dişin birleştiği noktada biriken tartarlar temizlenmediğinde hem estetik olarak kişiyi rahatsız eder hem de diş eti problemlerine yol açar. 

Diş Taşı Neden Olur?

Diş yüzeyin temizlenmemesi, oral hijyene önem verilmemesi, diş temizliğinde yetersiz kalınması ve plakların temizlikte zorlanılan bölgelerde birikmesi gibi nedenlerden dolayı olabilir. Sigara kullanımı, fazla kahve, çay ve tatlı tüketimi dişlerde tartara neden oluyor. Tartar en sık 25-30 yaş aralığında gözlemleniyor. 

Diş Taşı Nasıl Önlenir? 

Diş taşlarının oluşmasını önlemek için bazı yöntemler bulunuyor. Bunlardan ilki ağız bakımına ve diş temizliğine önem vermektir. Dişler her gün 45 derecelik açıyla günde 2 kez fırçalanmalı ve gargara kullanılmalıdır. 

Diş fırçalamada dişlerin arkası, diş etleri ve arkadaki dişler es geçilmemelidir. Yüzeysel bir diş temizliğinden ziyade diş etlerine zarar vermeden detaylı bir diş temizliği yapılmalıdır. 

Diş fırçalama kadar diş ipi kullanımı da tartar oluşumunu önlemede önemlidir. Diş ipleri diş aralarındaki boşluklarda biriken maddeleri temizlemek için kullanılır ve bu da plak oluşumunu engeller. Çay, kahve ve sigara gibi alışkanlıklar kısıtlanmalıdır. Sık sık dişler hekimler tarafından kontrol edilmelidir. 

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizliği hekimler tarafından uygulanır. Her ne kadar hastalar bu uygulamadan çekinseler de diş yüzeyi temizliği acısızdır. Kısa bir süre içerisinde hastalar günlük hayatına devam edebilmektedir. İlk gün diş etinde hassasiyetler oluşacağı için sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerin tüketilmemesi önerilir. 

Plakların yol açtığı taşlar hekimlerin muayeneleri sonrasında kliniklerde temizlenir. Hekimler ultrasonik cihazlar ve el aletleri kullanırlar. İşlem yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Tartar yoğunluğu fazla olan hastalarda bu süre uzayabilmektedir. 

Diş Taşının Zararları Nedir?

Tartarlar temizlenmediği takdirde ağız sağlığını tehdit etmektedir. Kişiden kişiye tartarların yarattığı rahatsızlıklar farklılık göstermektedir. Tartarların temizlenmemesi durumunda kişide diş eti hastalıkları gözlemlenebilir. 

Diş taşı diş eti kanamaları, şişlik, kızarıklık, ağrı, ağızda koku, diş eti çekilmesi, dişler arasında boşluk, diş sallanması, diş eti iltihabı, hassasiyet gibi problemlere yol açmaktadır. 

Diş Taşının Belirtileri Nedir? 

Tartar belirtileri diğer diş problemleriyle benzerlik gösterse de ayırt etmek kolaydır. Genelde hastalar tarafından lekelenme ve çürükle karıştırılır. Tartar kendini kahverengi, sarı, bronz, gri ya da siyah birikintiler; diş etinde sızlama, kızarıklık; ağızda koku, şişlik belirtileriyle gösterir. Bu belirtilere sahip olan hastalar bir diş hekimine muayene olup diş taşı temizliği yaptırmalıdır. 

Diş taşı tedavisine dair ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

ortodontik tedavi

What to Consider in the Process of Orthodontic Treatment

Orthodontics and surgical intervention may be required in cases that develop due to dysfunctions and…

Gomulu Dis Tedavisi Siddetli Agriya Care

Gömülü Diş Tedavisi: Şiddetli Ağrıya Çare

Gömülü diş tedavisinde ağrı ve diğer diş sorunlarına neden olan, diş yüzeyine çıkamamış dişlerin çekilmesi…

Tek Dis Eksikligi Tedavi Yontemlerinin Avantajlari

Tek Diş Eksikliği Tedavi Yöntemlerinin Avantajları

Tek diş eksikliği tedavisi, diş kaybı olan hastanın ihtiyaçlarına ve durumuna göre değişebilir. Her hastada…