Search
Close this search box.

Diş Teli Tedavisi

İçerik Kılavuzu

Diş teli tedavisi bir başka adı ile ortodonti tedavisi, çene ve ağız yapısındaki anomalileri düzeltmek için yapılır. Dişler ve çenenin uyum halinde normal bir yapıya gelmesi sağlanır. Ortodontist tarafında uygulanır tedavi. İyi bir gülüş ve problemsiz bir çene için çoğu kişi diş teli tedavisine başvuruyor. 

Çene ve dişlerin estetik ve sağlıklı bir görüntüye kavuşması için yapılan bu işlem ortalama 1.5-2 yıl kadar sürer. Genellikle dişlerin sıralanma anomalileri çenenin yapısından kaynaklanır. Bu sebepten işlemi bir ortodontist yapmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?

Diş etlerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Sağlıklı bir sindirim sürecine yardımcı olur.Daha kolay çiğnemeyi sağlar, daha az efor sarf edersiniz.Özgüveni artırır, aynadaki görüntünüzü daha fazla sevmenize yardım eder. Gülümsemeyi sağlar, dişlerinizle ilgili olan özgüvensizliğiniz giderildiğinde gülmekten kaçınmamaya başlarsınız.

Dişlerin kırılmasını ve ayrılmasını önler. Konuşmayı düzeltir, diş ve çene yapısından kaynaklanan konuşma engellerini çözer. Dişlere gerektiği kadar yük binmesini sağlar. Çürük oluşumunu büyük oranda azaltır, diş taşı oluşumunu azaltır. Ağız, yüz ve dudak şeklini düzeltir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi, diş tellerinin (teller, braketler) dişi bir yöne doğru bir müddet durmaksızın belirli bir güç uygulaması prensibi ile çalışır. Dişlerin arzulanan pozisyonu almaları sadece sürekli ve hafif bir basınç ile sağlanabilir. 

Braket, dişlere yapışan ve üzerlerinde tellerin geçebileceği delikler bulunan aparatların adıdır. Braketler dişe yapışık olduğu için doğru basıncı bulmaya ve kesintisiz kuvvet uygulamaya yardım eder böylece dişler istenilen konum ve şekle gelir. 

Hastalardan belirli durumlarda elastik lastik kullanmaları istenebilir bunun amacı dişlerin istenilen noktaya gelmesine desteklemektir. Bu lastiklerin kullanımı, takıp çıkarılması kolaydır. Braketin metal, cam, seramik gibi türleri olup hastaya opsiyon olarak sunulur.

Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Uluslararası Ortodonti Birliği  7 yaştan büyük çocukların ortodonti muayenesine gitmesi gerektiğini söylüyor. Böylece çenedeki anomaliler genç yaşta tespit edilir önüne geçilebilir. Diş teli tedavisine başlanması için ideal yaş 12-13 yaş aralığıdır, lakin yetişkinler de diş teli tedavisi alabilir. Erişkinlerde diş teli tedavisi daha uzun sürebilir.

Diş Teli tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş teli kullanmak biraz sancılı bir süreç, özellikle yediğinilen yemeklere ve diş temizliğine çok dikkat edilmesi gerekiyor. İlk birkaç hafta yemek yerken zorluk çekebilirsiniz, alışma süreci boyunca bunun yaşanması normaldir. 

Yemek yedikten sonra braketlerin içinde, arasında yemek artıkları kalabilir, bu sebepten diş teline özel diş fırçası almak veya yumuşak başlıklı diş fırçaları almak önemlidir. Kısacası ağız bakımına normalde verdiğiniz önemin iki katını vermeniz yerinde olacaktır. Belirli besinlerden uzak durulabilir. Örnek olarak asitli, sert yapışkan yiyecekler verilebilir. 

Diş teli tedavisinde bir önemli nokta daha spor yaparken dişleri ve diş telini korumak için ağız içi koruyucu aparey takmaktır.
Bu yazımızda diş teli tedavisini konu edindik. Benzer içerikler için İGÜ Diş internet sitesini gezebilir, hemen bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsin.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

ortodontik tedavi

What to Consider in the Process of Orthodontic Treatment

Orthodontics and surgical intervention may be required in cases that develop due to dysfunctions and…

Dis Kaplama Tedavisi Nedir

Diş Kaplama Tedavisi Nedir?

Diş kaplama tedavisi, dişlerin estetik görünümünü sağlamak ya da dişleri koruma altına almak için kullanılan…

Tek Dis Eksikligi Tedavi Yontemlerinin Avantajlari

Tek Diş Eksikliği Tedavi Yöntemlerinin Avantajları

Tek diş eksikliği tedavisi, diş kaybı olan hastanın ihtiyaçlarına ve durumuna göre değişebilir. Her hastada…