Search
Close this search box.

İmplant Tedavisi Sürecinde Hastaların Bilmesi Gerekenler

  • Tedavi
  • İmplant Tedavisi Sürecinde Hastaların Bilmesi Gerekenler

İçerik Kılavuzu

İmplant tedavisi süreci, implant yaptırmak isteyen herkesin merak ettiği bir konudur. İmplant tedavisi birçok aşamadan oluşmaktadır. Bu tedaviyi yaptırmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. 

Diş kaybı yaşayan kişilerin problem yaşamasını engellemek için tercih edilen bir tedavi yöntemi olan implant tedavisinde çene kemiğine yapay titanyumdan yapılmış bir vida yerleştirilir. Sonrasında yapay diş kökünün üstüne implant diş yerleştirilir.

İmplant tedavisi süreci birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak diş hekimi implantı çene kemiğine yerleştirir. Daha sonra implantın kemikle kaynaşması ve iyileşmesi için yaklaşık olarak iki ay beklenir. İkinci aşamaya kadar implantın üzerine kaplama yerleştirilmez. İmplant çene kemiğiyle kaynaştıktan sonra kemikleşen bölgeye işlem yapılır.

İmplant tedavisi sürecinde hastaların bilmesi gerekenler şunlardır:

  • Tedavi planı: Diş hekimi, hastanın durumuna göre tedavi planı tasarlar. 
  • Ağrı ve rahatsızlık: İmplant tedavisi, cerrahi bir işlem olduğu için tedavi sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi yaşanabilir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Hastaya ağrı kesiciler verilir, bu nedenle ağrı ve rahatsızlık minimize edilir.
  • İyileşme süreci: İmplant tedavisi sonrası iyileşme süreci, diş hekiminizin önerilerine uymanız ve düzenli kontrol ziyaretlerine gitmeniz gereken bir süreçtir.
  • Geçici dişler: İmplant tedavisi sürecinin daha kolay ilerlemesi için hastaya geçici dişler takılabilir. Bu dişler, iyileşme süreci boyunca kullanılabilir.
  • Beslenme: İmplant tedavisi sürecinde hastanın özellikle ilk birkaç gün boyunca, sıvı gıdalar tüketmesi önerilir. Yumuşak ve kolay çiğnenen yiyecekler süreci kolaylaştıracaktır.
  • Hijyen: İmplant tedavisi sonrası hastanın dişlerini düzenli olarak fırçalaması ve diş ipi kullanması oldukça önemlidir. İmplantların etrafındaki diş etlerini temizlemek için ayrıca özel diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılabilir.

İmplant Tedavisi Süreci Sıkça Sorulan Sorular

İmplant Tedavisi Süreci Kimlere Uygundur?

İmplant tedavisi süreci, sağlıklı bir çene kemiği yapısına sahip olan ve yeterli kemik dokusuna sahip olan herkese uygulanabilir.

İmplant tedavisi için uygun olan aday özellikleri şunlardır:

  • Diş eksikliği olanlar: Diş kaybı yaşamış olanlar, implant tedavisiyle dişlerini yeniden kazanabilirler. İmplant tedavisi sürecini tek diş kaybı olan hastalar ve tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalar deneyimleyebilir.
  • Genel sağlık durumu iyi olanlar: İmplant tedavisi sürecini genel sağlık durumu iyi olan herkes yaşayabilir. Ancak diyabet, kalp hastalığı, kanser gibi hastalıklara sahip olan kişiler implant tedavisine uygun olmayabilir.

Hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak implant tedavisine uygun olup olmadığına karar verilir.

  • Yeterli çene kemiği dokusu olanlar: İmplant tedavisi, implantın yerleştirilmesi için yeterli kemik dokusuna sahip olan hastalara uygulanabilir. Hastada yetersiz kemik dokusu varsa kemik grefti yapılması gerekebilir.

Özetle implant tedavisi sürecini genel sağlık durumu iyi olan, diş eksikliği olan, yeterli kemik dokusuna sahip herkes deneyimleyebilir.

İmplant Tedavisi Süreci Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisi süreci hastanın bireysel durumuna ve tedavi planına göre değişebilir. İmplantın yerleştirilmesi ve kemikle birleşmesi (osseointegrasyon) süreci 6 aya kadar sürebilmektedir. İmplant tedavisi sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi bu süre gereklidir. 

İmplantın osseointegrasyonu tamamlandıktan sonra diş hekimi implantın üzerine yapay bir diş takar. Süreç, ölçü alınması, dişin üretilmesi ve takılması gibi adımları içermektedir. Bu süre, implantın yerleştirilmesi kadar uzun sürmese de dişin üretilmesi ve takılması için gereken zaman genellikle birkaç haftadır.

Bazı durumlarda implant tedavisi süreci uzayabilmektedir. Örneğin; hastada yetersiz kemik dokusu varsa diş hekimi önce kemik grefti yapabilir. Kemik grefti kemik dokusunu yeniden oluşturmak ve implantın yerleştirilebileceği yeterli bir alanı sağlamak için gereklidir. Böyle bir durumda, implant tedavisi süreci uzayabilir.

Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Benzer yazımız olan “İmplant Nedir? İmplant Nasıl Yapılır?” içeriğimize bakabilirsiniz.

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Implant Vidasi Takildiktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant Vidası Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Implant, vücuda yerleştirilen yapay bir cihaz veya protezdir ve implant vidası ile yapılır. Tıbbi olarak,…

Dis Eti Sizlamasinin Nedenleri ve Tedavi Yontemleri

Diş Eti Sızlamasının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti sızlaması, diş etlerinde ağrı, hassasiyet ve şişlik yaşanmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmeyen diş…

dis plagi ve dis tasi temizligi

Diş Plağı ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemli

Diş plağı ve diş taşı temizliği, ağız sağlığı için son derece önemlidir. Diş plağı, yiyecek…