Search
Close this search box.

Ön Diş Estetik Dolgusu Kullanım Ömrü

İçerik Kılavuzu

Ön diş estetik dolgusu nedir, kozmetik diş dolgusu nedir, ön diş dolgusu nasıl yapılır? diş dolgusu ne kadar dayanır, kullanım ömrü ne kadardır? Kozmetik diş dolgusu özellikle gülüş estetiğiyle daha çok gündeme gelmeye başlayan bir kavramdır. 

Ön diş dolgusu, ağız ön kısmındaki dişlerde oluşan çürük, kırık, çatlak gibi sorunlara doğal görüntü vererek onarılmasını sağlar. Onarılan dişler (estetik dolgulu dişlerle), doğal dişlerin görüntüsü aynıdır. Bu sayede gülüş doğal ve estetik gözükür. Bu ön diş dolgusu kompozit dolgu olarak da adlandırılabilir.

Kişinin diş şekline ve rengine göre kompozit reçine dişler yapılır. Bu dişler seramik ve çeşitli kimyasalların birleşiminden yapılır. Ağız ve diş sağlığına herhangi bir zararı olmadığı gibi çiğneme ve yutmada da kişiye kolaylık sağlar. 

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş hekimiyle görüşerek süreç ve tedavi şekliyle ilgili bilgi alınır. Sanıldığının aksine oldukça kısa süren ve kolay bir işlemdir. Hem diş hekimine hem de hastaya herhangi bir zorluk çıkma ihtimali düşüktür, işlem tehlikesizdir denebilir.

Ön diş estetik dolgusu genellikle tek görüşmeden halledilebilir, daha da önce belirtildiği gibi dolgu kişinin diş rengine ve şekline göre yapılır, buna bağlı olarak oldukça doğal bir görüntü elde edilir. Ayrıca dolgunun dişe daha iyi yapışmasını sağlayan bizotaj uygulaması sayesinde dolgu dişten ayırt edilemez. 

Neredeyse her işlemde olduğu gibi estetik dolgu tedavisinde de lokal anestezi uygulanır böylece hasta ağrı veya acı hissetmez. Dişe dolgu yapılacağı sırada dişin bulunduğu kısma lokal anestezi yapılır, ciddi bir anestezi uygulanmaz. 

Anesteziden sonra diş çürüğü veya çürükleri temizlenir. Sonrasında kavite dolgu maddesi dişe daha iyi yapışması için şekillendirilir. Dolgu maddesinin dişe daha iyi tutunmasını sağlamak ve ön diş dolgusunun görünürlüğünü yük etmek için bizotaj uygulaması gerçekleştirilir. Böylelikle materyal diş dokusuna çok daha iyi bağlanır ve doğal bir görüntü ortaya çıkar.

Dolgunun ideal sertliğe ulaşması için her defasında ışınlanır. Dolguda fazla yükseklik ya da çıkıntı gibi düzensizlikler varsa pürüzsüz hâle gelmesi sağlanır. Dişlerin cilalanmasıyla tedavi bitirilir. Ön diş estetik dolgusu kanal tedavisi ve benzeri tedaviler gibi zorlu bir süreç değildir, tek seansta hızlıca bitirilebilir.

Estetik Diş Dolguları Neden Gerekli?

Öncelikle dijital gülüş tasarımı ve benzeri uygulamalar için ve estetik bir gülüş için ön diş estetik dolgusu ihtiyaçtır. Ayrıca ön diş dolgusu kişinin daha kolay çiğnemesini ve ısırmasını sağlar. Çürüklerin yeniden oluşmaması ve kırık dişlerin daha çok zedelenmemesi için ön diş dolgusu yapılması önemlidir.

Bu dolgu çeşitlerinden özellikle geçtiğimiz yıllarda  en çok tercih edilen türü kompozit dolgu. Kompozit dolgu görünüm açısından bireylere istedikleri görünümü sağlamayı mümkün kılıyor. Doğal bir görünümün sunan dolgu dişten ayırt edilmiyor.

Diş çürüklerinin temizlenmesi ve dişlerin cilalanması, diş arasındaki boşlukların kapatılması  ve ön diş dolgusunun yapılması estetik görünüm için önemlidir. Kişiye özgüven ve rahatlık sağlar. Bu sebepler ön diş estetik dolgusunun tercih edilmesini sağlar. 

Estetik Dolgu ile Normal Dolgu Arasındaki Fark

Amalgam dolgu yani günlük hayatta daha çok bildiğimiz dolgu ve estetik yani kompozit dolgunun temel farkları vardır. Estetik diş dolgusu kırılan veya çürüyen dişlerin eski formuna kavuşması için yapılırken dişlerdeki renk bozukluklarını da gidermektedir. 

Doğal dişlere yakın renkte tasarlanan kompozit dolgular, hastada hiçbir şekilde estetik kaygı yaratmaz aksine daha estetik bir görünüm elde etmesine yardımcı olur fakat siyah diş dolgusu (amalgam) uzun dönemde yer aldığı dişte ve diş aralarında rengi siyahlaştırır. Kompozit dolgu özellikle ön diş estetik dolgusu olarak kullanılır. Farkları şu şekilde listelenebilir:

  • Estetik dolgular dişle aynı renkte olması nedeniyle dışarıdan bakıldığında anlaşılmazlar. Siyah dolgular fark edilirler.
  • Estetik dolgular doğal ve estetik görünürler. Siyah dolgular ise estetik kaygısı olanları rahatsız edebilirler.
  • Kompozit dolgu ve porselen dolgu herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
  • Estetik dolgular ağız dokularıyla tam uyumludur. Siyah dolgular ise zamanla dişlerle uyumsuz yapıya gelebilirler.
  • Her ikisi de uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar.
  • Amalgam dolgular basınca daha dayanıklıdır.
  • Amalgam dolgu için çürük temizlenerek kavite denilen boşluğa dolgu eklenir. Yani dişe fiziksel olarak bağlanır. Kompozit dolgu ise dişe kimyasal olarak bağlanır. Bu nedenle daha güçlü tutunur ve dişte aşındırmaya gerek kalmaz.
  • Diş rengine ve dokusuna uygun olan estetik dolgular, hızlıca uygulanır ve yıllarca kullanılırlar. Amalgam denilen siyah dolgular ise dayanıklı olmasına rağmen kullanım ve görünüm avantajına sahip değildir.

Kompozit Dolgu Dayanıklı Mıdır?

Ön diş estetik dolgusu dayanıklı mıdır, estetik dolgunun kullanım ömrü ne kadardır? Estetik dolgularda kullanılan malzemelerin dayanıklı olması kullanım süresinin uzun olmasını sağlar. Bu malzemenin dayanıklı olması dayanıklılık süresini belirleyen etkenlerdir ve tabii ki  hastanın dolgu işleminden sonra ağız ve diş temizliğine dikkat etmesi gerekir. 

Estetik diş dolgusu olan dişlerde temizliğe ve fırçalamaya dikkat etmek gerekir. Günümüzde teknolojik gelişmelerle kompozit dolgu gittikçe daha da dayanıklı hâle getirilmektedir lakin ön diş estetik dolgusunun sürekli olarak ısırma ve çiğnemeye katıldığından dolayı baskıdan dayanıklılığı azalır. Ön dişlerde oldukları için baskı, basınç, çiğneme ve koparma işlemlerinden oldukça etkilenen bir konumdadırlar.

Yine de oldukça dayanıklı olan bu dolguların ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Diş sağlığını dikkat edilir ve dolgu dikkatli kullanılırsa 10 yıla kadar kullanılabilir. Dikkatsizce kullanır ve hijyenik olunmazsa 5 yıl sonra dolgunun değiştirilmesi gerekebilir.
Yazımızda ön diş estetik dolgusunu ve kullanım süresini ele aldık. Benzer içerikler için yazılarımıza bakmayı ve tedavi için randevu almayı unutmayın!

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

cene eklemi tedavisi

Çene Eklemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene eklemi tedavisi, kişinin hastalığından dolayı yaşadığı, hayat kalitesini düşüren semptomları geçirmeyi amaçlar. Temporomandibular eklemler…

Dis Teli Tedavisi 1

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi bir başka adı ile ortodonti tedavisi, çene ve ağız yapısındaki anomalileri düzeltmek…

20'lik diş

20’lik Diş Nedir? Tedavi Süreci Nasıldır?

20’lik diş halk arasında 20 yaş dişleri olarak da bilinir. Diş gelişiminde en son çıkan…