Search
Close this search box.

Ortodontik Tedavi İçin Başlangıç Rehberi

  • Tedavi
  • Ortodontik Tedavi İçin Başlangıç Rehberi
ortodontik tedavi

İçerik Kılavuzu

Her yaştan insanın yaşayabileceği ve yaşam kalitesini kötü etkileyen diş ve ağız problemleri ortodontik tedavilerle çözülebilmektedir. Ortodonti tedavisine yeni başlayanlar tedavi sürecinin başlangıcında zorluklarla karşılaşabilmektedir. Tedavinin başlangıcında ağrı, yeme-içme, mum kullanımı ve diş fırçalaması gibi birçok konu hakkında hastanın hekim tarafından bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.

Ortodontik Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fonksiyon bozuklukluklarına bağlı olarak gelişen durumlarda ve yapısal bozukluklarda ortodonti ve cerrahi müdahale gerekli olabilir. Ergenlik çağında olan üst ve alt çene yapısının ilerde ya da geride olması ise ortodontik yöntemle tedavi edilebilmektedir.

Bebeklikten itibaren biberon, emzik emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar sonucunda oluşan ortodontik bozukluklar çocukluk çağında tedavi edilmese bile yetişkinlik döneminde ortodontik tedavilerle çözüme kavuşturulabilmektedir. 

Burada önemli olan ortodontik tedavinin olabildiğince erken yapılması ve tedaviden sonra hekimin tavsiye ettiği yönlendirmelere dikkat edilmesidir. Her hastanın şikâyeti kendine özgü olduğu gibi tedavi de kişiye özgü olacaktır. Bu sebeple, tedavinin vakti de kişiye göre değişeceğinden mutlaka tedaviyi destekleyecek biçimde hareket etmek iyileşme sürecini kısaltmak için büyük önem taşır.

  • Ağrı

Tedavinin ilk haftasında meydana gelen baskı hissi olağan bir durumdur. Birçok hastanın yaşadığı baskı hissi, ağrı olarak da algılanabilmektedir. Teller takıldıktan 4-6 saat sonra

başlayan ve 3 ve 4. günlerde geçmesi beklenen ağrı ya da baskı hissi herkeste görülmeyebilir veya sizi çok etkilemeyebilir. Yaşam kalitenizi ne derece etkilediği hususunda hekiminize bilgi vermeniz hâlinde, size uygun ağrı kesici tedavisi de uygulanacaktır.

  • Yeme – İçme

Tellerdeki gücü dişlere aktarmayı sağlayan braketlere iyi bakmak tedaviniz için büyük önem taşır. Braketlerin dişten kopması, tedavi sürecinizi ve ödeyeceğiniz miktarı etkileyeceği için yeme ve içme konusunda çok dikkatli olmanız önemli. 

Sert yiyeceklerden uzak durmanız ve küçük parçalara ayrılabilen (patlamış mısır) gibi ürünlerden de kaçınmanız gerekiyor. İlk 1 ay boyunca ısırarak değil bıçakla küçük parçalara bölerek gıdaları tüketmeniz en doğrusu olacaktır. Zeytinin çekirdeğinin ağız dışında çıkarılması bile tedaviyi olumlu etkileyeceğinden braketler üzerinde baskı yaratacak her şeyden kaçınmanız çok önemlidir.

  • Mum Kullanımı

Ortodonti tedavisine başlayanlar mum kullanımını hekiminden ya da çevreden mutlaka duyarlar. Braketlerin ağız dokularını tahriş edip rahatsızlık vermesini önlemek için ortodontist, ortodontik mumları sizlere verecektir. Bu nedenle, ağzınızda herhangi bir rahatsızlık yaşıyorsanız ortodontistinizle görüşmeli ve mum kullanmaya başlamalısınız.

  • Dişlerin Fırçalanması

Herkes ortodontik tedaviler esnasında diş fırçalaması konusunu merak eder. Her öğün sonrası dişlerin fırçalanması plak birikiminin oluşmasını önlemesi açısından çok önemlidir. Ayrıca, dişler üzerinde oluşacak beyaz renklenmelerin de önüne geçen dişlerin fırçalanması, braketlerin zayıflamasını da engelleyecektir. 

Eğer ortodontik tedavileriniz sonrasında dişlerinizin ve ağzınızın bakımına özen göstermezseniz braket ve diş arasındaki bağlantıların zayıflamasına yol açar ve tedavinizin daha da uzaması durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dr. Öğr. Üyesi Ufuk OK

Comments are closed.

Bilgi Talep Formu

İGÜ Diş Hastanesi hakkında bilgi almak için formu doldurun. 

White Blog

Dis Tasi ve Temizligi scaled

Diş Taşı ve Temizliği

Halk arasında tartar olarak bilinen diş taşı hemen hemen herkeste görülebilecek bir durumdur. Genelde hastalar…

Plak

Gece Plağı ve Uykuya Etkileri

Gece plağı nedir, ne işe yarar, uykuya etkileri nelerdir? Diş plağı olarak da bilinen gece…

Dis Eti Sismesi

Diş Eti Şişmesi

Birçok insanın muzdarip olduğu, günlerce ağrı ve hassasiyet yaşanmasına sebep olan diş eti şişmesi tedavi…